vrijdag 13 januari 2012

Handreiking Beroepscode Sociale Media

Eind vorig jaar plaatsten we op dit blog de oproep mee te denken over de inhoud van een eventuele 'Beroepscode Sociale Media' voor voorgangers. Aanleiding was het nieuws dat een studiecommissie binnen de PKN zich gaat bezinnen op zo'n code. Met dank aan samensteller Lennart Aangeenbrug presenteren we het resultaat van deze oproep: de 'Handreiking Beroepscode Sociale Media'.

Met de handreiking wil Social Missie de PKN-studiecommissie ter wille zijn. De inhoud is echter dusdanig dat deze ook zeer geschikt is om breed-kerkelijk door voorgangers, kerkelijk werkers en ambtsdragers gebruikt te worden.

De handreiking bevat hele concrete adviezen voor goed en evenwichtig gebruik van sociale media door voorgangers. Maar ook het waarborgen van de privacy van gemeenteleden op de eigen gemeentewebsite komt bijvoorbeeld aan bod.

Kader voor gesprek
Het document is een handreiking voor een 'gedragscode' in de breedste zin van het woord. Samensteller Lennart Aangeenbrug schrijft hierover in de inleiding: 'Een nauwe interpretatie van het woord gedragscode is dat het een betuttelend document is. Dat is zeker niet de bedoeling. Wel kan het dienen om een kader te hebben van waaruit het gesprek over internet en sociale media gevoerd kan worden. De opzet is positief en negatief. Positief door te benoemen waaraan gedacht moet worden. Negatief door te benoemen wat vermeden dient te worden.'


Ps: Een papieren versie van de handreiking ging op de post naar het moderamen van de PKN-synode.

4 opmerkingen:

 1. Hartelijk dank! Ben ik blij mee.

  hartelijke groet, Rik Bikker

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De handreiking leest als een trein. Ik hoop dat de PKN-synode er verder mee aan de slag gaat. Sociale media vormen een rijke bron voor communicatie; hebben we hard nodig als Kerk.
  ds Robert-Jan van Amstel
  Predikant GK Barendrecht (PKN)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed leesbaar stuk. Even enige verheldering bij de 'hulpmiddelen internet' die op de laatste pagina worden gegeven. Daar wordt van de meeste bronnen gesuggereerd dat er rechtenvrije content is te halen. Helaas is dat een beetje misleidend. Bij alle genoemde bronnen moet rekening worden gehouden met auteursrechten en zijn er zeer uiteenlopende gebruiksvoorwaarden, die een aparte handreiking zouden vergen. De beeldbank van de PKN is helemaal dubieus qua gebruiksvoorwaarden. Daar mogen alleen de dienstenorganisatie, bij de PKN aangesloten kerkelijke gemeenten en andere bij de PKN aangesloten organisaties gratis van gebruik maken. Het gaat kennelijk om rechtspersonen en niet om natuurlijke personen.

  Goed opletten dus, met de genoemde bronnen.

  BeantwoordenVerwijderen